Зеленопоясен броодак е паразитен плосък червей и е най-известен с това,

...
Зеленопоясен броодак е паразитен плосък червей и е най-известен с това,
Коментари Харесай

Паразитът, който превзема мозъка и създава дискотечни охлюви зомбита

Зеленопоясен броодак е паразитен плосък червей и е най-известен с това, че основава дискотечни зомбита. Той завладява телата на кехлибарените охлюви (Succinea), като се вмъква в очните им ябълки и ги принуждава да танцуват, с цел да привлекат вниманието на птиците.

Green-banded broodsac: The brain-hijacking parasite that creates disco zombie snails
— Live Science (@LiveScience)
Охлювът първо влиза в контакт с L. paradoxum посредством птичи изпражнения, които съдържат яйцата на зеленикавия брудак. След излюпването си ларвите се реалокират в пипалата на охлюва и основават торбичка. Когато тя узрее, нараства и замества очната ябълка на охлюва, като дейно го заслепява и му пречи да прибере пипалото назад в тялото си.Освен това тя става цветна и пулсира със скорост 60-80 свивания в минута, създавайки осцилация, сходна на дискотека.



Брудакът завладява и мозъка на охлюва. В качеството си на невропаразит той заразява нервната система на своя гостоприемник мекотело и управлява държанието му. След това охлювът е заставен да отиде на добре осветени и по-изложени на светлина места, като да вземем за пример повърхността на листата, където наподобява съблазнително като гъсеница за нищо неподозиращите птици.

The green banded broodsac is a parasite that makes snail zombies
— DnA Reptiles (@DnaReptiles95)
След като бъде обхванат, паразитът съзрява във възрастен субект, чифтосва се с други възрастни и създава яйца, които се освобождават в изпражненията на птиците, с което цикълът стартира още веднъж.

The pulsating colors in the snail are caused by the flatworm parasite called green-banded broodsac. Its trying to attract a predatory bird that will eat them, so the flatworm can mature and reproduce inside of the bird. The flatworm's egges are released with the bird droppings.
— Scirex (@scirex)
Ако охлювът има шанс, птицата взема единствено пипалото му. В този случай охлювът остава кьорав, до момента в който пипалото не израсне още веднъж, което значи, че може да се болести още веднъж и още веднъж да стане гостоприемник на паразита.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР